MTC Grote Aula (GRAU)
Sint-Michielsstraat 6
Prof. dr. Willemijn Waal
Doorgaans wordt aangenomen dat de Grieken het alfabet hebben overgenomen van de Feniciërs in de 8e (of begin 9e) eeuw v. Chr., kort voordat de eerste inscripties verschijnen. De introductie van het alfabet betekende het einde van een lange, schriftloze Dark Age. Nieuwe vondsten en inzichten geven echter aanleiding om dit scenario in twijfel te trekken.
In deze lezing zal aan de hand van archeologisch, epigrafisch en taalkundig bewijs worden beargumenteerd dat het Griekse alfabet al veel ouder is en dat dit schrift op zijn laatst in de 11e eeuw v. Chr. in het Egeïsch gebied moet zijn geïntroduceerd. De vroegste teksten, naar alle waarschijnlijkheid van administratieve en economisch aard, zijn niet aan ons overgeleverd omdat zij werden geschreven op vergankelijke materialen. Dit inzicht heeft een aantal belangrijke consequenties, niet in de laatste plaats voor de datering van Homerus.
Willemijn Waal is directeur van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) en universitair docent Hittitisch aan het Instituut voor Regiostudies aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op de oorsprong en de materialiteit van het schrift, evenals de relaties tussen oraliteit en geletterdheid. Ze is verder geïnteresseerd in interculturele contacten tussen Anatolië, het oude Nabije Oosten en de Egeïsche Zee, in het bijzonder de verbanden tussen klassieke literatuur en literatuur van het Nabije Oosten.