Harmoniegebouw
Oude Kijk in 't Jatstraat 26
Prof. dr. Harry Stroomer
Bijzonder hoogleraar emeritus Berberse en Zuidsemitische talen, Universiteit Leiden
Wist u dat er in Jemen en Oman, naast het Jemenitisch en Omani Arabisch, ook andere Semitische talen worden gesproken? Wist u dat het huidige Marokko waarschijnlijk voor 50% Berbertalig is? Wist u dat de Canarische eilanden van oorsprong Berbertalig waren?
We horen vaak spreken van “de Arabische wereld”, een benaming die een taalkundige eenheid suggereert. Dat blijkt niet te kloppen met de feiten. Drieëntwintig van de zesentwintig ‘Arabische landen’ hebben grotere of kleinere niet-Arabische taalgebieden in zich. Onderzoek van de laatste twintig-dertig jaar heeft duidelijk gemaakt dat de taalkundige verscheidenheid in wat we de Arabische wereld noemen vroeger groot was en nog steeds is. Dat is wat we in deze lezing nader zullen bekijken.
De lezing heeft twee delen: het eerste deel richt zich op (recente ontwikkelingen in de studie van) talen op het Arabische Schiereiland voor en na de komst van de Islam, het tweede deel richt zich op (recente ontwikkelingen in de studie van) talen in Noord-Afrika, voor en na opkomst van de islam.