Menu

Wat de pot schaft: pap in Grieks-Romeins Egypte

Wanneer:
14 mei 2025 @ 20:00
2025-05-14T20:00:00+02:00
2025-05-14T20:15:00+02:00
Waar:
Leuven
MSI 01.12 – Erasmusplein 2
3000 Leuven

Dr. Gert Baetens
Postdoctoraal onderzoeker, KU Leuven

Want wat schafte die pot precies? Zoals in veel andere regio’s in het antieke Middellandse Zeege bied leefde de bevolking van Grieks-Romeinse Egypte voor een groot deel van graan, in eerste instantie in de vorm van brood. Deze lezing gaat over het kleine broertje van brood: graanpap. Dit gerecht verschijnt regelmatig in de Griekse papyri, maar ook – en dat is vaak over het hoofd gezien – in de Egyptische bronnen, die ons van alles leren over de bereiding en consumptie van deze lekkernij. Deze kleine voedselhistorie neemt ons mee langs verschillende plaatsen in Grieks-Romeins Egypte, met omwegen langs de Koptische monniken, Deir el-Medina, helemaal tot in het Oude Rijk.